Pensselitehdas
X
Nora Helsinki
Alunperin lähinnä musiikkitoiminnan ympärille perustettu Pensselitehdas on ensimmäisenä toimintavuonnaan laajentunut uusien vuokralaistensa kautta kattamaan myös valaisun ja visuaalisten taiteiden aloja. Sama suuntaus jatkuu edelleen, kun Pensselitehtaan ensimmäisen taiteilijaresidenssin aloittaa juuri Kulttuurirahaston liikkuvuusapurahalla Mexico Cityssä yhteisnäyttelyyn ja graffitifestivaaleille osallistunut taiteilija Nora Helsinki.
Vuoden loppuun asti jatkuva residenssikausi tarjoaa taiteilijalle työtilan lisäksi mahdollisuuden järjestää Pensselitehtaan salissa taidenäyttelyn, sekä myös osallistavaa toimintaa paikkakuntalaisille. Nora Helsinki valmistaa syksyksi Pensselitehtaalle suuren näyttelyn ja ohjaa siellä kesän aikana kaksi katutaiteeseen keskittyvää työpajaa yli 13-vuotiaille porvoolaisille. Residenssin aikana suunnitellaan myös taiteilijan ja Pensselitehtaan aktiivien yhteistyöllä uutta visuaalista ilmettä Pensselitehtaan julkisivuun ja sisätiloihin.
Nora Helsinki on urbaani taiteilija, mutta asuu ja työskentelee metsän laidalla Porvoon maaseudulla. Nora muutti Helsingistä Porvooseen lähes kolme vuotta sitten ja Pensselitehtaan näyttely on hänen debyyttinäyttelynsä uudella kotiseudulla.
Nora Helsingin taustalta löytyy pitkä yhteistyö kotimaisten rock-, pop-, ja punk yhtyeiden ja levy-yhtiöiden kanssa. Uransa alkutaipaleella hän maalasi lukuisille artisteille ja yhtyeille taustakankaita keikoille ja festivaaleille. Siksi hänelle onkin luonnollista tuoda näyttelynsä juuri Pensselitehtaan saliin. Kesäyö -näyttely jatkaa Nora Helsingin vahvasti teemoitettua ja omintakeisesti tulkittua näyttelysarjaa. Tutun rouhean tyylin rinnalle nousee tällä kertaa myös pilkahdus graafisempaa otetta.
Vaikka näyttelyn teoksissa seikkaileekin eläimiä muistuttavia hahmoja, ovat teeman pohjalla kuitenkin ihmisen teot ja niiden seuraamukset. Vanhojen metsien tuhoaminen, soiden kuivuminen turpeen tuotannon alta, uhanalaiseksi luokiteltavien eläinlajien katoaminen, salametsästys, tehoeläintuotanto, kaivosten saastuttamat erämaat… lista on loputon ja loputon on myös uutisvirta näistä aiheista. Pysyäkseen ajan tasalla on seurattava mediaa, eläinoikeus- ja luontojärjestöjen toimia, havaintoja ja tiedotusta. Tietotulvan määrä aiheuttaa huolta, mitättömyyden tunnetta, voimattomuutta. Kuitenkin vain toimimalla — tavalla tai toisella — voi yksittäinen ihminen vaikuttaa kaikkien yhteiseen tulevaisuuteen.
Kesäyö -näyttelyssä ollaan metsässä, niityllä, joen rannassa, kesällä, yöllä, yhdessä ja yksin. Otetaan hetki onnen tunteelle ja heilutaan tuulen tahtiin, kurkistetaan uutisten yli. Edellisistä näyttelyistään taiteilijan elämään jäänyt lause: “En halua maalata vihaa, vaan valitsen maalata rakkautta” siivittää myös Kesäyö -näyttelyn tunnelmaa.
Kesäyö on tanssi aktivismille, tulevaisuuden kukoistaville metsille ja jokaisen vapaudelle elää lajityypillistä elämää.